Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

2010.07.05

Betegségek

Férgek


Az állat testében élősködő paraziták is kínozhatják a tengerimalacot. Ezek sorába tartoznak a mételyek, a galandférgek és a bélgiliszták. A férgek leggyakrabban a kutya, illetve a nyúl ürülékével terjednek. Ha olyan helyről szedünk füvet kedvencünknek, ahol gyakran járnak kutyák, illetve nyulak, a zöld növényekkel begyűjthetjük a férgek petéit is. A tengerimalac a fűvel együtt megeszi ezeket, és a peték kikelnek a gyomrában, ahol lassan, de biztosan elszaporodnak. A férgek általában nem betegítik meg a tengerimalacot súlyosan, de legyengíthetik, és így fogékonnyá teszik más betegségekre is. A legjobb, ha alaposan megválogatjuk, hol gyűjtünk füvet.

__________________________

Élősködők


Az élősködök olyan aprócska lények, amelyek a gazdaállat annak testén vagy testében élve károsítják. Állatunkon leggyakrabban a kutya és a macska bolháival találkozhatunk. A tengerimalacnak ezektől nincs félnivalója, különösen nem az egészséges egyedeknek. A legyengült, beteg, illetve rosszul tartott tengerimalac azonban elég könnyen megfertőződhet velük. Az ember rendszerint csak akkor veszi észre az élősködőket, amikor az állat már kopasz foltokat kapar ki szőrzetéből vakaródzás közben. Ha azt látjuk, hogy a tengerimalac szinte állandóan vakaródzik, nagy valószínűséggel tetvek gyötrik. A tetű apró, pókhoz hasonló, vérszívó parazita, amelyet madarak terjesztenek. Az állatorvos tanácsai alapján kiirthatjuk ezeket az emlősöket.

__________________________

Hasmenés


A hasmenés a tengerimalacok másik rettegett, sokszor végzetes megbetegedése. Főként a helytelen táplálás és a nedvesség, valamit a huzat együttes hatására alakul ki. Előfordul, hogy túl nedves zöldeleség vagy gyümölcs váltja ki. A romlott eledel, illetve a piszkos víz is előidézheti az emésztési rendellenességeket. A hasmenés esetében igen fontos a megelőzés, ilyenkor saját kezünkbe kell vennünk a dolgok irányítását. Ha a tengerimalac hasmenésben szenved, azonnal távolítsunk el minden nedves eledelt a ketrecéből. Ilyenkor csakis magot, száraz kenyeret, kétszersültet, főt, rizst adjunk a beteg állatnak, az ivóvizet pedig helyettesítsük langyos kamillateával. Az almot naponta kétszer cseréljük a fészekben és a ketrecben. Ha a kis beteg meggyógyult, fertőtlenítsük a ketrecet.

Megelőzés

 

A tengerimalachoz hasonlóan kis állatokra is igaz a "jobb megelőzni, mint gyógyítani" szabály, mert a beteg tengerimalac gyógyítása meglehetősen nehéz. Elég egy kis megfázás, és elveszíthetjük kedvencünket. A legnagyobb veszélyt a nedvesség és a huzat jelenti állataink számára.

Van néhány általános szabály arra az esetre, ha megbetegszik a tengerimalacunk.

  • ha több állatot tartunk együtt, amilyen gyorsan csak lehet, távolítsuk el a beteg egyedet a fatársai közül. Ezzel csökken a veszély, hogy fertőző kór esetén a többi álatt is elkapja a betegséget.
  • A beteg állatot tartsuk csendes, félhomályos helyen. A zaklatás, zsúfoltság és zaj csak ront az állapotán.
  • Állatunk viszonylag meleg, de ne túl magas hőmérsékletű helyekbe vigyük. A legjobb a 18-21°C közötti hőmérséklet.
  • Ne várjuk sokáig az állatorvos felkeresésével. A beteg tengerimalac hamarosan legyengül, és pár napon belül elpusztul.
  • Mindig legyen friss vize a beteg tengerimalacnak, és ellenőrizzük, hogy iszik-e, mert előfordulhat, hogy túl gyenge a vizesüveg használatához.
  • A beteg állat sokszor alig vagy egyáltalán nem eszik.
  • Ilyenkor adjunk neki kis darab almát vagy egyéb gyümölcsöt.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Január / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 227650
Hónap: 504
Nap: 31