Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karmok ápolása

2010.07.05

Karmok ápolása


Egy kifejlett tengerimalacka karmaira érdemes minimum két hetente ránéznünk és szükség szerüen vágni belőlük, mert sajnos az almozóanyagaink nem tulzottan koptatják körmeiket. Ezt az igen körülményes és nyakatekert műveletet véghezvihetjük könnyebben, ha van kéznél egy törülközö amibe óvatossan belecsavarhatjuk malackánkat. Ez által nyugodtabban el tudja viselni ezt a torturát.
De van egy másik megoldás is amit sikeresen alkalmaztunk is és legalább olyan nyugodt volt a malackánk mintha mumiát csináltunk volna belöle. Ez kétemberes művelet, a lényege, hogy egyikünk megfogja a malackát úgy hogy egyik kezében a coci popsival csücsül a tenyérben, erre nehezedik a másik kézzel meg a melső lábai és a kis nyakánál tartjuk nyugodtan. Nem szorítjuk mert attól csak nyugtalan lesz. A másik felünk így jól látja hogy miből mennyit kell vágni egyszerüen.
Fotó a tartásról:
Úgy tünhet mintha fulldokolna, de nem! Nagyon kényelmesen és nyugodtan csücsül:)

A világos vagy átlátszó körmű malackáinkkal viszonylag könnyü dolgunk van, egészen pontosan lehet látni, hogy meddig ér benne az körömér. Így sokkal kissebb az esély rá, hogy megsértjük.

A sötét színű karmocskákon nemlátunk át, így a megoldás arra, hogy véletlen se vágjunk bele az erecskébe, hogy sürübben vágjuk és kevesebbet belőle. De ha valaki nem meri és van egy kevésbé háklis állatorvosa vele levágathatja a malacka körmét, vagy kutyakozmetikushoz is fordulhat.

A karmokból nagyából annyit kell levágnunk, hogy az értől maradjon 1, 5 - 2 mm távolság. Lényeges, hogy ne függölegesen egyenesen vágjuk le, hanem a karom formájához igazodva, ezért kissé ferdén vágjuk le, hogy az ív a felső résznél hosszabb, az alsó résznél rövidebb legyen.

Előfordulhat a legnagyobb óvatosság közepette is, hogy baleset történik és mégis belevágtunk malackánk erébe. Ilyenkor ne pánikoljunk, malackánknak ígyis eléggé fájt az eset nemkell még szegényt plusszba stresszelni. Ehelyett törölgessük/tisztítgassuk át Betadine oldattal vagy folyékony sebfertőtlenítő jóddal, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket.
Ha túl hosszú már malackánk körme az nagyon nem jó, kellemetlen, sőt fájdalmas és sérülékeny is lehet. A befele fordulva nőtt karmok nyomhatják a kis talpát, rosszabb esetben fel is sértheti. Ezen kívül bele akadhat a berendezési tárgyaiba vagy a rácsba és azt senki sem szerretné h véletlen letépje a körmét. Ezért nagyon figyeljünk arra, hogy rendszeressen vágjuk körmeiket! Ezekben az esetekben minden képpen vigyük el a malacot orvoshoz.

Ha hosszú lett cucunk körme mindig csak egy keveset vágjunk a végéből és minnél sűrűbben. Az ér a körömmel együtt nővekszik hosszabodik ezért ha rendszeresen vágunk a karom végéből vissza fog húzódni az ér így elérhetjük a normális méretet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 226945
Hónap: 535
Nap: 18